• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκεφαλοπάθεια Ηashimoto και ηλικία

Εγκεφαλοπάθεια Ηashimoto και ηλικία

Εγκεφαλοπάθεια Ηashimoto και ηλικία

H εγκεφαλοπάθεια Hashimoto είναι μια εγκεφαλοπάθεια που κατά κύριο λόγο προέρχεται από μια ανωμαλία στεροειδών και εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι πάντα έχει μια σχέση με τα αντισώματα του θυρεοειδούς, που στην περίπτωση της εντοπίζονται αυξημένα.

Όσον αφορά την εμφάνιση της σε χρονική περίοδο, μπορεί να εντοπιστεί σε ένα εύρος από οχτώ έως εβδομήντα οχτώ ετών με συχνότερη εμφάνιση μεταξύ τριάντα έως πενήντα ετών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία.

Αν και κάπως σπάνια, αλλά εντοπίζεται και εμφανίζεται με συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, σύγχυση, ψευδαισθήσεις και ψυχικές αποκλίσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, λόγω της παιδικής ηλικίας και του γεγονότος ότι εμφανίζεται σπάνια και δεν είναι γνωστή διεξοδικά από το παρελθόν, ενδέχεται οι γιατροί να μην εντοπίσουν την περίπτωση γρήγορα και να χαθεί πολύτιμος χρόνος, τόσο για την πιστοποίηση της διάγνωσης, όσο και για την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση της.

Το αντίθετο συμβαίνει εάν η εγκεφαλοπάθεια Hashimoto στα παιδιά διαγνωστεί έγκαιρα και θεραπευτεί αμέσως  τότε μέσα σε κάποιες εβδομάδες μπορεί να υποχωρήσει τελείως και ενδεχομένως να μην ξαναενοχλήσει το μικρό ασθενή.

Συνεπώς, όταν εμφανίζεται η τριάδα των συμπτωμάτων, ψυχικές διαταραχές, επιληπτικές κρίσεις και διαταραχές της συνείδησης πρέπει πάντοτε ο γιατρός να σκέφτεται στην πιθανότητα μιας κάποιας εγκεφαλοπάθειας Hashimoto και να κάνει τις ανάλογες προσπάθειες, προκειμένου να έχει έγκαιρα τη διάγνωση, ώστε να ακολουθήσει η ανάλογη θεραπεία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Σημειακή λαβυρινθιακή διαταραχή
Πάρα πολύ τακτικά, ιδιαίτερα σε γηραιότερους ασθενείς, οι οποίοι έχουν και προβλήματα κυκλοφοριακά ή καρδιοαγγειακά και κυρίως υπέρτασης, παρατηρείται ένας στιγμιαίος έντονος ίλιγγος με διαταραχή της θέση και της ισορροπίας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει εφιδρώσεις, αστάθεια και καμία φορά απώλεια της στάσης του σώματος (αβασία), έτσι ώστε ο ασθενής να πέφτει κάτω, αισθανόμενος ότι κάποιος του «έκοψε» τα δυο πόδια απότομα Περισσότερα...





Ο ύπνος και ο Alfred Lee Loomis
Το 1937 ο Alfred Lee Loomis από την ομοσπονδιακή Νέα Υόρκη κατέγραψε για πρώτη φορά τα διάφορα στάδια του ύπνου με εγκεφαλογράφημα στο ινστιτούτο της Tuxedo Park. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit