• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Κλινικά συμπτώματα της εγκεφαλοπάθειας Hashimoto

Κλινικά συμπτώματα της εγκεφαλοπάθειας Hashimoto

Κλινικά συμπτώματα της εγκεφαλοπάθειας Hashimoto

Στη Βιονευρολογική, παραπάνω από μια εικοσαετία καταγράφουμε τις περιπτώσεις εγκεφαλοπάθειας Hashimoto και την πορεία του σε παράλληλη παρακολούθηση με νευροφυσιολογικές (ηλεκτροεγκεφαλογραφικές) καταγραφές.

Έχουμε παρατηρήσει πάρα πολλές φορές ότι τα κλινικά συμπτώματα της εγκεφαλοπάθειας Hashimoto εμφανίζουν υφέσεις και εξάρσεις και έχουν διάφορες μορφές που μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν σε λάθος διαγνώσεις.

Π.χ. ο τρόμος, μυοκλονίες, μερικές φορές συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις, χειροτέρευση της συνείδησης και τακτικά απώλεια μνήμης, μέχρι και άνοια.

Το πλέον σταθερό διαγνωστικό στοιχείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εργαλείο παρακολούθησης της πορείας της νόσου, είναι το εγκεφαλογράφημα και μάλιστα το διαρκείας εγκεφαλογράφημα.

Με την έννοια «διαρκείας εγκεφαλογράφημα» εννοούμε τις ηλεκτροεγκεφαλογραφικές καταγραφές που είναι παραπάνω από μια ή δυο ώρες ή ακόμη και καθόλη τη διάρκεια του ύπνου.

Το εγκεφαλογράφημα, στις περιπτώσεις εγκεφαλοπάθειας Hashimoto ποικίλης συμπτωματολογίας, είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο που μπορεί να δώσει την έκταση του όλου προβλήματος, ακόμη και όταν η κλινική συμπτωματολογία είναι σχετικά «φτωχή».

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι σε περιπτώσεις έντασης της νόσου και χαμηλής συμπτωματολογίας, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα παρέχει εκείνα τα διαγνωστικά στοιχεία που μπορούν να προσδιορίσουν επακριβώς τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας.

Με τη δική μας εμπειρία στη Βιονευρολογική, βλέπουμε ότι οι «αυξομειώσεις» του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος συμβαδίζουν με την κλινική πορεία της νόσου και αλλάζουν θεαματικά, όταν έχουμε μια επιτυχημένη διάγνωση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η πρωτεΐνη ΤΑΟΥ και ο νευροεκφυλισμός
Στη Βιονευρολογική έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλές νευρολογικές ασθένειες που οφείλονται σε διαταραχές του εγκεφάλου λόγω αυξημένης άθροισης της πρωτεΐνης ΤΑΟΥ Περισσότερα...



Ο τρόμος και η ομιλία
Η ομιλία αποτελεί ένα ευάλωτο πεδίο διαταραχής για πολλές μορφές τρόμου . Τόσο πρωτογενώς όσο και δευτερογενώς Περισσότερα...



Υπερκινητικό παιδί και ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
Η πλέον χαρακτηριστική και σίγουρη μέθοδος για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής λειτουργίας ενός υπερκινητικού παιδιού με διάσπαση προσοχής είναι η μέθοδος του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit