• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η μνήμη και η ψυχή

Η μνήμη και η ψυχή

Η μνήμη και η ψυχή

Έχουμε μια αφηρημένη έννοια, δηλαδή την «ψυχή», και μια απόλυτα γνωστή και με δυνατότητες καταγραφής έννοια, τη «μνήμη». Είναι πολύ δύσκολο ο συνδυασμός, αλλά από την άλλη μεριά είναι αναγκαίος προκειμένου να καταλάβουμε τη διασύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα δυο «νοσήματα».

Έτσι λοιπόν εμείς στη Βιονευρολογική, προκειμένου να φτάσουμε σε ψυχικές αναλύσεις που θα μπορούσαν να μας δώσουν πληροφορίες και για τη μνήμη, εισχωρούμε τακτικά στην ανάλυση της αντίληψης, των αποφάσεων και της σκέψης.

Πρόκειται για τρείς ουσιαστικές παραμέτρους, οι οποίες διαπλέκονται μεταξύ τους και τα παρακλάδια τους, έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα πλέγμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η μνήμη μέσω των ψυχικών διαστάσεων.

Δηλαδή, έχουμε γνωστικές διαδικασίες, οι οποίες φιλτράρονται από ψυχικά αποτελέσματα, προκειμένου να καταγράφουν στη μνήμη ή προκειμένου να διαγράφουν από τη μνήμη.

Ανάλογα με την ικανότητα αυτή της μνήμης να γράφει ή να διαγράφει αυτά που το άτομο επιθυμεί, προκειμένου να έχει μια αναίμακτη καθημερινότητα , εξαρτάται και η ψυχική του ισορροπία.

Εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, σχεδόν σε κάθε ασθενή αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη και κάνουμε τις ανάλογες αναλύσεις, προκειμένου να εκτιμήσουμε την κατάσταση αυτή.

Σήμερα που υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες και οι μέθοδοι, είναι πλέον εύκολο και για τη μνήμη, αλλά ακόμη και για τις ψυχικές διαθέσεις προς κάθε κατεύθυνση, όπως αναφέρουμε παραπάνω, να γίνει μια εκτίμηση που μερικές φορές μπορεί να καταγράφει και μάλιστα αριθμητικά.

Με την εκτίμηση αυτή μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα δείχνει τη διασύνδεση ψυχής και μνήμης. Μπορούμε επίσης να δούμε τα «σκαμπανεβάσματα» αυτού του «δίπολου» κατά τη διάρκεια της ζωής, κατά τη διάρκεια νοσηρών καταστάσεων ή ευτυχισμένων στιγμών. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις και οι θεραπευτικές αγωγές.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Όταν στο παιδί «πέφτει» το πιρούνι
Είναι πάρα πολλές φορές που ανακαλύπτουμε σε παιδιά τελείως ξαφνικά, αλλά με διάρκεια, μερικές άτακτες και ασυντόνιστες ασυνήθιστα κινήσεις Περισσότερα...





H αρχική συμπτωματολογία του όγκου του εγκεφάλου
Τουλάχιστον στην αρχή της παθολογικής εξέλιξης του όγκου του εγκεφάλου έχουμε μια «σταθερά» Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit