Τι ειναι η δραση της ακετυλοχολινης σε μουσκαρινικους και νικοτινικους υποδοχεις; - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΕΤΥΛΟΧΟΛΙΝΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΚΑΡΙΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΤΙΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ;
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τι είναι η δράση της ακετυλοχολίνης σε μουσκαρινικούς και νικοτινικούς υποδοχείς;

Τι είναι η δράση της ακετυλοχολίνης σε μουσκαρινικούς και νικοτινικούς υποδοχείς;

Τι είναι η δράση της ακετυλοχολίνης σε μουσκαρινικούς και νικοτινικούς υποδοχείς;

Πρόκειται για μια διαδικασία μέσα στο νευρικό σύστημα, όπου έχουμε χαρακτηριστικούς νευροδιαβιβαστές, όπως είναι η ακετυλοχολίνη, που δρα κατευθείαν σε υποδοχείς τους οποίους ονομάζουμε μουσκαρινικούς ή νικοτινικούς.

Και οι δυο έννοιες είναι παρόμοιες, διότι στην περίπτωση αυτή η νικοτίνη έχει τις ίδιες επιδράσεις σε αυτούς τους υποδοχείς, όπως και η ακετυλοχολίνη. Αυτός είναι και ο λόγος που σε ορισμένους καπνιστές πούρων μπορεί να προκληθεί σιελόρροια για μακρύ χρονικό διάστημα.

Όσο αφορά την ακετυλοχολίνη, σαν νευροδιαβιβαστής, μπορεί να έχει και διεγερτική όσο και ανασταλτική δράση. Η δομή της ακετυλοχολίνης είναι αυτή που χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη χολίνης και ενός ακετυλοσυνενζύμου Α, το οποίο χρησιμοποιείται σαν δότης της ακετυλικής ομάδας.

Πέρα από τη δύσκολη χημεία της εφαρμογής, το ουσιώδες είναι να ξέρουμε ότι η ουσία αυτή, δηλαδή ο νευροδιαβιβαστής της ακετυλοχολίνης, είναι αυτή που διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και κυρίως τις απολήξεις που νευρώνουν ιδρωτοποιούς αδένες και αγγεία σκελετικών μυών.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Είναι όλοι οι εγκέφαλοι ίδιοι;
Πρόκειται για μια ερώτηση που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της έρευνας των νευροεπιστημών τον τελευταίο καιρό Περισσότερα...



Τι είναι η αποπληξία;
Πρόκειται οπωσδήποτε για έναν όρο «παλιάς σχολής» και δεν έχει παθολογοανατομική σημασία Περισσότερα...



H αυτορρύθμιση των αγγείων στα εγκεφαλικά επεισόδια
Είναι γνωστό από έρευνες του παρελθόντος ότι ο εγκέφαλος, σε ότι αφορά τη δική του αιμάτωση, έχει ένα σύστημα «αυτορρύθμισης» Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit