• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γιατί άργησε να καθιερωθεί τόσο το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα;

Γιατί άργησε να καθιερωθεί τόσο το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα;

Γιατί άργησε να καθιερωθεί τόσο το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα;

Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική, δυο είναι οι λόγοι που το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και δη το πολύωρης καταγραφής δεν είναι πλέον ρουτίνα, σε όλα τα νοσοκομεία και σε πάρα πολλές ειδικότητες που είναι παραπάνω από αναγκαίο. Το πρώτο και κυριότερο είναι ότι πολλοί συνάδελφοι δεν ακολούθησαν ή δεν παρακολούθησαν ή δεν έτυχε να αντιληφθούν την εξέλιξη που είχε η ψηφιακή τεχνολογία πάνω στο εγκεφαλογράφημα και τις «άπειρες», κυριολεκτικά, δυνατότητες που δίνει για διάγνωση και θεραπευτική αγωγή.

Το δεύτερο είναι, και αυτό πάρα πολύ ουσιαστικό, ότι οι νευροψυχολόγοι περισσότερο στρέφονται σε ψυχολογικά τεστ ή ευρήματα ή τρόπους θεραπείας, προτού γίνει η προσέγγιση με το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Ωστόσο, η γνωστική προσέγγιση είναι εξίσου ψυχρή και με εκείνη του συμπεριφορισμού . Ενώ στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μιλάμε για νοητικές λειτουργίες που τις καταγράφουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πρόκειται για μια καινούργια διάσταση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τα νευρολογικά προβλήματα στις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες
Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, ανάλογα σε ποιά περιοχή του εγκεφάλου είναι, εκεί δημιουργούν και την ανάλογη συμπτωματολογία που μπορεί να είναι «ελλείμματα» του οπτικού πεδίου, διαταραχές βάδισης, αίσθησης ή ακόμη και ψυχώσεις Περισσότερα...



Αδυναμία ενός τμήματος άκρου
Όταν έχουμε μια «περιορισμένη» αδυναμία κάποιου άκρου του σώματος, χεριού ή ποδιού, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένη ομάδα μυών, τότε πρέπει να γίνει ανατομικά και κλινικά ο έλεγχος της δύναμης ή της απώλειας της δύναμης του κάθε μυός, έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί το περίγραμμα αυτής της βλάβης. Περισσότερα...



H ιμπόγκα και το στερητικό σύνδρομο
Η ιμπόγκα έγινε γνωστή από τις τελευταίες ανακαλύψεις ανθρωπολόγων, κυρίως στον Αφρικανικό πληθυσμό Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Πύλες του Ανεξήγητου - Κουντούρης - Ελεγχος του Νου

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit