• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο βελονοφαρυγγικός μυς, η κίνηση και η γεύση

Ο βελονοφαρυγγικός μυς, η κίνηση και η γεύση

Ο βελονοφαρυγγικός μυς, η κίνηση και η γεύση

Στη Βιονευρολογική έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές κάτι που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό: τις διαταραχές του βελονοφαρυγγικού μυός.

Ο βελονοφαρυγγικός μυς είναι κατά κανόνα ένας μυς που δεν το θυμούνται ιδιαίτερα οι γιατροί λόγω του μικρού του μήκους και για τα ελάχιστα μαθήματα στοματολογίας που γίνονται κατά την ανατομία.

Επόμενο είναι λοιπόν να μην είναι και γενικά παραδεκτός ή γνωστός ο ρόλος που παίζει τόσο για την κίνηση του στόματος, όσο ακόμη για την εκφορά του λόγου, αλλά και για τη γεύση.

Είναι ένας μυς, ο οποίος νευρείται από το μικτό πυρήνα, που βρίσκεται στο σημείο του εγκεφάλου που λέγεται προμήκης και παίρνει από αυτόν κινητικές ίνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα λεπτές και ευαίσθητες, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του.

Όταν για οποιαδήποτε μικρής αιτιολογίας διαταραχή, όπως είναι μια λοίμωξη, ένα μικρό τραύμα ή ακόμη και ένα «γρατζούνισμα» του μυός αυτού από ελλείμματα τροφής, έχουμε μια από όλες αυτές τις διαταραχές που δύσκολα θα πάει ο νους του διαγνώστη ότι πρόκειται για μια δυσλειτουργία του βλενοφαρυγγικού μυός.

Είναι όμως ουσιώδης, πρέπει να γνωρίζεται και πρέπει πάντα να «ψάχνεται» όταν έχουμε ανάλογες συμπτωματολογίες ή συμπεριφορές. Πάρα πολλές φορές, όταν κατορθώνεται και εντοπίζεται η βλάβη, είναι δυνατόν μετά να έχουμε και την ανάρρωση.

Πρέπει λοιπόν, τουλάχιστον έτσι έχει δείξει η εμπειρίας μας στη Βιονευρολογική, το βελονοφαρυγγικό μυ να μην τον αποφεύγουμε με την εξέταση του και από τις δυο μεριές σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις που έχουμε την υπόνοια μιας διαταραχής του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αταξική δυσαρθρία
Η αταξική δυσαρθρία είναι και αυτή μια νευρολογική εικόνα από την εμπειρία μας στη Βιονευρολογική, που εμφανίζεται τακτικά ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες μετά από αγγειακά επεισόδια Περισσότερα...



Εγκεφαλικά επεισόδια με τη μορφή παροδικών ισχαιμικών
Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια είναι πάρα πολύ τακτικά και ιδιαίτερα σε ανθρώπους μέσης και προχωρημένης ηλικίας Περισσότερα...



Έλλειμμα μαγνησίου, επιληπτικές κρίσεις, επιθετικότητα, εφηβεία
Πολύ τακτικά η έλλειψη του μαγνησίου σε συνδυασμό με αυτή της βιταμίνης B6 δημιουργεί ένταση, κυρίως κατά την εφηβική περίοδο, σε ότι αφορά την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων και επιθετικών συμπεριφορών. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit