• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πόνος, γεύση, αναπνοή και αυχένας

Πόνος, γεύση, αναπνοή και αυχένας

Πόνος, γεύση, αναπνοή και αυχένας

Σε πάρα πολλούς ασθενείς στη Βιονευρολογική, έχουμε δει τακτικά το συνδυασμό των διαταραχών των τριών αυτών λειτουργιών που αναφέραμε παραπάνω. Φαίνεται δυσνόητο πως συνδυάζονται αυτά, αν όμως σκεφτούμε την ανατομία τους, τότε υπάρχει μια πολύ λογική εξήγηση.

Οι συζυγίες όλων αυτών των νεύρων ξεκινούσαν με πέντε έως έξι κάθε φορά ριζίδια από τον πυρήνα του προμήκους που λέγεται ελιά και σχηματίζουν τρία διαφορετικά νεύρα και σχεδόν σχηματίζουν και πολύ κοντά το ένα με το άλλο.

Πρόκειται για το πνευμονογαστρικό και το παραπληρωματικό με το συμπληρωματικό που μέσω ενός τρήματος εξέρχονται από το κρανίο και πηγαίνουν στον αυχένα. Το τρήμα αυτό λέγεται σφαγιτιδικό τρήμα.

Η όλη ανατομία και διαδρομή αναφέρεται, διότι στον αυχένα τα νεύρα αυτά κινούνται παράλληλα και πολύ κοντά, τόσο στην έσω καρωτιδική αρτηρία, όσο και στην έσω σφαγίτιδα φλέβα.

Δηλαδή, είναι κοντά σε δυο σημεία που η ώθηση του αίματος μπορεί να τα διαστείλει ή μπορεί να τα συστείλει ή μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές που άμεσα να τα επηρεάσουν στη λειτουργία και να αναφέρουν τα συμπτώματα που γράψαμε πάρα πάνω.

Ένα ουσιαστικό δε στοιχείο είναι ότι υπάρχει ένα ανώτερο και κατώτερο γάγγλιο που βρίσκονται στο σφαγιτιδικό τρήμα και παράλληλα ένα άλλο ωτικό γάγγλιο που βρίσκεται στον αυχένα. Τα γάγγλια αυτά είναι άκρως σημαντικά, διότι πρόκειται ουσιαστικά για τις αφετηρίες από όπου ξεκινούν και φεύγουν οι ίνες για αυτά τα νεύρα, τα οποία έχουν στόχο να κάνουν αυτές τις λειτουργίες.

Εντυπωσιακή είναι η περίπλοκη δομή και η άμεση συσχέτιση που έχουν μεταξύ της, καθώς επίσης με το πόσο εύκολα και ελαφριά επηρεάζουν το ένα τη λειτουργία του άλλου.

Πράγμα βέβαια ιδιαίτερα δύσκολο για το διαγνώστη, ο οποίος στην κυριολεξία πρέπει να μαντέψει, μη έχοντας και τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για την περιοχή, με μεγάλη ευελιξία που πιθανόν να βρίσκεται η δυσλειτουργία και η «επικοινωνιακή» διαταραχή μεταξύ των νεύρων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Σιελόρροια και νικοτινικοί υποδοχείς
Υπεύθυνη για τη σιελόρροια που παρουσιάζεται σε ορισμένες ασθένειες και μάλιστα σε αρκετές από αυτές σε έντονο βαθμό, όπως έχουμε διαπιστώστει στη Βιονευρολογική και όπως είναι γνωστό και από τη βιβλιογραφία, κυρίως είναι μια υπερβολική έγχυση ακετυλοχολίνης σε κάποιους υποδοχείς που καλούνται νικοτινικοί Περισσότερα...



Ύπνος και διακόπτης REM (Rapid Eye Movement)
Στο στέλεχος του εγκεφάλου υπάρχουν νευρωνικά τόξα τα οποία ρυθμίζουν την αφύπνιση σε συγκεκριμένα στάδια του ύπνου. Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit