• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η νόσος του Leber και η συννοσηρότητα

Η νόσος του Leber και η συννοσηρότητα

Η νόσος του Leber και η συννοσηρότητα

Η νόσος του Leber εάν και σπάνια διαγιγνώσκεται από την πρώτη στιγμή που θα εκδηλωθεί, εντούτοις πλέον με τα σημερινά τεχνικά μέσα, τουλάχιστον από ότι γνωρίζουμε στη Βιονευρολογική, και με τις σύγχρονες οφθαλμιατρικές γνώσεις, είναι εύκολο πλέον να εντοπιστεί και μάλιστα στην ακριβή της έκταση και ένταση.

Εκείνο που χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή είναι ποτέ να μην παραμελείται μια νευρολογική εξέταση του νευρικού συστήματος γενικά και εκτεταμένα, διότι στις περιπτώσεις της ασθένειας του Leber εμφανίζεται συννοσηρότητα με άλλες βαριές νευρολογικές ασθένειες.

Ποιες είναι αυτές; Άνοια, αταξία, προοδευτική σπαστική παραπληγία, νοητική σύγχυση, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.τ.λ. είναι περιπτώσεις που κανένας μπορεί να διαφοροδιαγνώσει και ένας έμπειρος νευρολόγος ακόμη να προσπαθήσει και με θεραπευτικές αγωγές, οι οποίες να βελτιώσουν όλη την κατάσταση και να κάνουν την καθημερινότητα του ασθενούς πιο εύκολη.

Πρέπει να τονιστεί με μεγάλη σημασία η νευρολογική εξέταση όλου του οικογενειακού δέντρου στις περιπτώσεις της νόσου του Leber. Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές εμφανίζονται οι κληρονομικές ασθένειες πρώτα, πριν τη νόσο του Leber και έχουν ένταση μεγαλύτερη τα δικά τους συμπτώματα από αυτά της ιδίας της νόσου.

Μόνο ένας ειδικός που έχει την ικανότητα και τη γνώση να διαφοροδιαγνώσει αυτά τα «πράγματα» μπορεί να βοηθήσει κατάλληλα και να ολοκληρώσει αυτή την έρευνα. Βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί τουλάχιστον στις δικές μας Μεσογειακές χώρες οι ασθενείς δε συνεργάζονται σε αυτό το σημείο˙ πολύ περισσότερο οι οικογένειες τους, ιδιαίτερα όταν ακούν ότι πρόκειται για κληρονομικά νοσήματα.

Με τα χρόνια όμως έρχεται η εξέλιξη και η εξέλιξη «ανοίγει τα μάτια» και δέχονται να υποστούν τη διαδικασία της εξέτασης που πολλές φορές είναι σωτήρια για αυτούς.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η έλλειψη συντονισμού στα μικρά παιδιά
Σε μικρά παιδιά, τριών και τεσσάρων ετών, που συνήθως εξετάζουμε εδώ στη Βιονευρολογική, με πρόβλημα της διαταραχής του συντονισμού κατά το βάδισμα, κατά κύριο λόγο διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για υπερκινητικά παιδιά με αδυναμία συγκέντρωσης Περισσότερα...Διαβήτης – υπέρταση – πάρεση
Ο διαβήτης και η υπέρταση είναι παθήσεις που όταν παρουσιάζονται και συνυπάρχουν προκαλούν δυσλειτουργία στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Περισσότερα...Διαταραχές της ομιλίας σε παιδιά μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση
Πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία, όταν μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι κάποιο παιδάκι συνεχίζει να παρουσιάζει διαταραχές της ομιλίας κάθε τύπου Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit