• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο χαρακτήρας του πόνου

Ο χαρακτήρας του πόνου

Ο χαρακτήρας του πόνου

Ο πόνος είναι μια ολόκληρη ιστορία, η οποία στην ουσία, όπως έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική, είναι η «καθαρή» αρχή κάθε παθογενούς καταστάσεως, άρα κάθε νοσηρής διαδικασίας και πρέπει να αναλύεται προσεκτικά και ακόμη πολύ περισσότερο να αρχίζει, όσο και αν φαίνεται αυτό «φουτουριστικό», το ψάξιμο της πριν ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Η περιγραφή του πόνου, η διάρκεια του, ο χρόνος ή ακόμη η συμπεριφορά του ασθενούς πριν εμφανίσει τα έντονα, επώδυνα σημεία και τις αντιδράσεις είναι ουσιαστικά για την εικόνα του γιατρού.

Η σύγχρονη ιατρική απαιτεί πλέον να προλαμβάνει κανένας και στην κυριολεξία να «μαντεύει», από ειδικά στοιχεία και κλινικές αντιδράσεις, το τι πρόκειται να επακολουθήσει, αρχίζοντας μια επώδυνη κατάσταση σε διάφορες νοσηρές αντιδράσεις.

Σε ένα δεύτερο ρόλο μπορεί πλέον κανένας, με βάση αυτά τα δεδομένα και ασφαλώς την πείρα που θα αποκτήσει και θα καλλιεργήσει, να μπορεί να αντιδράσει στον πόνο.

Εάν ο πόνος ξεκινήσει και αρχίσει πλέον να μπαίνει κλιμακωτά σε μια δράση «δικής του» διαδικασίας, όπου η ιατρική παρέμβαση μπορεί μόνο εν μέρει να φέρει κάτι σε διάγνωση ή ανακούφιση, τότε είναι πλέον αργά.

Είναι απαραίτητο, για το μοντέρνο τρόπο ζωής και για τους ρυθμούς που κοινωνικά έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των άλλων στα κλινικά ινστιτούτα, να υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης και κατανόησης επώδυνων καταστάσεων που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Έτσι λοιπόν μια σειρά από χαρακτηριστικά του πόνου πρέπει να περιγράφονται καλά, να λαμβάνονται υπόψη και επίσης να γίνεται μια ανασκόπηση στα γεγονότα πριν από αυτά, προκειμένου να έχουμε μια πρόληψη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γήρας, εγκεφαλική ατροφία και εγκεφαλικά αιματώματα
Στις περιπτώσεις που υπάρχει ταυτόχρονα εγκεφαλικό αιμάτωμα και εγκεφαλική ατροφία, πολλές φορές προκύπτει ένα διαγνωστικό πρόβλημα. Περισσότερα...



To πολυμορφικό αδένωμα του οφθαλμικού κόγχου
Πρόκειται για ένα καρκίνωμα που είναι στην εσωτερική μοίρα του λιθοειδούς οστού και πιέζει από τα εξωτερικά του οφθαλμικού κόγχου Περισσότερα...



«Εκτροπές» ζήλειας μετά από βλάβες του προμετωπιαίου λοβού
Ένα φαινόμενο που συναντάμε τακτικά σε ασθενείς κατά τις εξετάσεις στη Βιονευρολογική είναι το φαινόμενο παθολογικής ζήλειας μετά από τραύματα κυρίως του προμετωπιαίου λοβού, ιδιαίτερα σε τροχαία ατυχήματα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit