• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ύπνος και στρες

Ύπνος και στρες

Ύπνος και στρες

Στη Βιονευρολογική μελετώντας τον ύπνο, με νευροφυσιολογικές εξετάσεις (υπνογράμματα), έχουμε διαπιστώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια ουσιαστική επιρροή στις σχέσεις του, σχετικά με το στρες.

Το στρες, όπως έχουμε δει σε αυτές τις εξετάσεις, είναι μια ισχυρή παράμετρος διαταραχής για όλες τις μορφές του ύπνου. Επίσης, σε χρόνια μορφή ή σε μεγάλη ένταση, προκαλεί τέτοιες διαταραχές που δημιουργούν ορισμένα νοσήματα που δε φαντάζεται κανείς ότι έχουν σχέση με το συνδυασμό αυτό.

Και όμως το στρες, ενεργώντας στη διαδικασία του ύπνου δεν μπορεί μόνο να τον αλλοιώσει, να το διακόψει, να το διαπράξει ή να αλλάξει τη μορφή του.

Μπορεί να προκαλέσει και νοσηρές καταστάσεις από όλη τη νευροψυχιατρική γκάμα που εκδηλώνονται με ποικίλους τρόπους σε σημείο που είναι δύσκολη η διαφοροδιάγνωση.

Π.χ. χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση υπνικής παράλυσης. Πρόκειται για την κατάσταση εκείνη που ενώ το πνεύμα είναι «ξύπνιο», δηλαδή υπάρχει μια κατάσταση αφύπνισης, το σώμα εξακολουθεί και «κοιμάται».

Δηλαδή, υπάρχει μια αφύπνιση για το πρόσωπο που κοιμάται και αντίληψη του γύρω περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα πλήρη αδυναμία να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση, έτσι που να αισθάνεται «φυλακισμένος μέσα στο σώμα». Αυτό είναι ένα παράδειγμα που προκαλείται από το έντονο στρες και πολλές φορές έχει άμεσες και δύσκολες επιπτώσεις στον ασθενή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γιατί οι ασθενείς με χρόνια αποχή ξαναπέφτουν στα ναρκωτικά
Το κέντρο εθισμού όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες και όπως έχει πιστοποιηθεί και από τη δική μας εμπειρία στην Βιονευρολογική, βρίσκεται σε ένα νευρωνικό τόξο του οποίου ελέγχεται και «κυριαρχείται» από τη νήσο του Ράϊλ. Περισσότερα...



Οι κίνδυνοι της επιληψίας
Η επιληψία είναι μια νευρολογική νόσος που έχει περιγραφτεί από την αρχαιότητα από τον Ιπποκράτη ακόμη και βλέπουμε εδώ στη Βιονευρολογική με μεγάλο θαυμασμό ότι αυτά που αυτός έγραψε και τότε όρισε ή αν θέλετε «ανακάλυψε» ισχύουν μέχρι και σήμερα Περισσότερα...



Πιθανή καθυστέρηση επιληπτικών κρίσεων σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις
Μελετώντας την παθοφυσιολογία του κροταφικού λοβού και ιδιαίτερα του ιππόκαμπου, έχει βρεθεί ότι μεσολαβεί ένας «λανθάνων χρόνος» έξι με εφτά χρόνια, μεταξύ αρχόμενης εκφύλισης και εμφάνισης των επιληπτικών κρίσεων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 7/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit