• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Κλινικά «μεμονωμένο» σύνδρομο και η σκλήρυνση κατά πλάκας

Κλινικά «μεμονωμένο» σύνδρομο και η σκλήρυνση κατά πλάκας

Κλινικά «μεμονωμένο» σύνδρομο και η σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η έκφραση κλινικά «μεμονωμένο» σύνδρομο. Δηλαδή, μια οπτική νευρίτιδα, μια πτώση της ακοής, μια πτώση της αίσθησης ή της δύναμης σε ένα άκρο σαν μεμονωμένο σύνδρομο.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μεμονωμένο σύνδρομο, το οποίο «δείχνει» πολλές φορές με σιγουριά κλινικά την ύπαρξη μιας σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Όμως έχει συμφωνηθεί διεθνώς από γιατρό να επικρατήσει ο όρος «μεμονωμένο» κλινικά σύνδρομο, προκειμένου να υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση από αυτή καθαυτή τη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, διότι το συγκεκριμένο σύνδρομο στην περίπτωση του πολλές φορές εμφανίζει αρνητικά τα υπόλοιπα διαγνωστικά στοιχεία, όπως είναι οι αναλύσεις του εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή η ύπαρξη εστιών στις μαγνητικές τομογραφίες.

Έτσι λοιπόν, για να μην υφίσταται η αμηχανία αυτή, επιλέχτηκε αυτός ο όρος και αφέθηκε στο γιατρό η κρίση εάν ανάλογα με την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού του «μεμονωμένου» και τη θέση του ασθενούς, θα αρχίσει κάποια θεραπεία και ποια ακριβώς θα είναι.

Μετά από αυτό, έχει αρχίσει πλέον ένας «μαραθώνιος» σε πόσο καιρό θα μπορούσε να εμφανιστεί η νόσος, μετά το «μεμονωμένο» κλινικά σύνδρομο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Αυτή η όλη ιστορία δείχνει την αναγκαιότητα να υπάρξει δείκτης στην περιοχή αυτή που να μπορεί να προλέγει πότε και πόσο και για να μπορεί να γίνει αυτό χρειάζεται μια ειδική ας το πούμε μέθοδος, η οποία θα ανοίγει νέους ορίζοντες στη διάγνωση και θα σιγουρεύει την ασθένεια, προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο κίνδυνος της φλεβικής θρόμβωσης στον εγκέφαλο
Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη κλινική εικόνα, που καμία φορά κρατάει και εβδομάδες η διαφοροδιάγνωση, αν δεν υπάρχει έμπειρος γιατρός ή δεν καταγραφούν σωστά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Περισσότερα...



Εγκεφαλοπάθεια Hashimoto, κινητικός νευρώνας και χρόνος εμφάνισης
Μελετώντας τα περιστατικά που έχουμε παρουσία συμπτωμάτων τόσο από τη νόσο του Hashimoto αλλά και από τον κινητικό νευρώνα, βλέπουμε ένα τεράστιο ρόλο που παίζει και η χρονική στιγμή της εμφάνισης των νοσημάτων. Περισσότερα...



Τα «παιδιά» της μεθαμφεταμίνης και το στερητικό σύνδρομο
Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες των παραγώγων μεθαμφεταμίνης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit