• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Υπάρχει ένας χαρακτηριστικός δείκτης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Υπάρχει ένας χαρακτηριστικός δείκτης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Υπάρχει ένας χαρακτηριστικός δείκτης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Τόσα χρόνια που εργαζόμαστε με ασθενείς εδώ στη Βιονευρολογική που έχουν αυτή την «αρρώστια», προσπαθούμε και συγκεντρώνουμε τόσο το διαγνωστικό μας ενδιαφέρον όσο και το ενδιαφέρον για παρακολούθηση πορείας της νόσου κυρίως σε νευροφυσιολογικά ευρήματα από όπου μπορούμε να συμπεράνουμε για το πώς προχωράει και σε τι κατάσταση είναι ο ασθενής.

Τον τελευταίο καιρό η επιστήμη έχει κάνει μια στροφή προκειμένου, να βρει κάποιον «βιοδείκτη», ο οποίος θα είναι ικανός να «προλέγει» την πιθανή δημιουργία μιας κατάστασης όμοιας με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι προσπάθειες αυτές συγκεντρώνονται κυρίως στην αναζήτηση κάποιου ειδικού αντισώματος του ανοσοποιητικού, το οποίο μπορεί να εντοπίζεται πριν την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, έτσι που να διευκολύνει τη διάγνωση.

Τον τελευταίο καιρό, κυρίως από Αμερικάνικα ινστιτούτα, διαπιστώθηκαν αυτοαντισώματα εναντίων των διαύλων του καλίου στη μεμβράνη γλοιακών κυττάρων.

Τα κύτταρα της νευρογλοίας είναι εκείνα τα οποία είναι χαρακτηριστικά και «τρέφουν» τα νεύρα και με την έρευνα που έχει γίνει φαίνεται πως αν μπλοκαριστούν, μετά από λίγο εμφανίζεται η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Βέβαια, τα αποτελέσματα είναι αφενός σε ερευνητικό στάδιο και ιδιαίτερα σε στατιστική επεξεργασία και απλώς σαν ένδειξη εμφανίζονται στον ορίζοντα. Ποια είναι ακριβώς η αρχή, το τέλος, η εξέλιξη είναι ακόμη υπό διαγνωστική έρευνα.

Οι ελπίδες όμως πως κάτι θετικό μπορεί να βγει από αυτή την ιστορία είναι μεγάλες, διότι αν όντως εντοπιστεί αυτό σαν αιτία, τότε και η θεραπεία είναι πάρα πολύ εύκολη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Πως η αθλητική δραστηριότητα βελτιώνει τη μνήμη
Εδώ και πολλά χρόνια έχει διαπιστωθεί μία αναλογική κατάσταση μεταξύ ποιότητας μνήμης και εκτέλεσης αθλητικών δραστηριοτήτων. Περισσότερα...



H ρινορραγία, η αλικβορέα
Η αλικβορέα είναι ένας όρος που προέρχεται από το γερμανό νευρολόγο Σάλτεμπραν, ο οποίος και πρώτος το καθόρισε σαν σύμπτωμα Περισσότερα...



Μνήμη και Alzheimer
Τον τελευταίο καιρό οι όροι «μνήμη» και «Alzheimer» προκαλούν πολλές συζητήσεις, τόσο για την ελάττωση της μνήμης αλλά όσο και για την περιγραφή διάφορων ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 1/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit