• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H ψυχική διάθεση και η ένταση του πόνου

H ψυχική διάθεση και η ένταση του πόνου

H ψυχική διάθεση και η ένταση του πόνου

Στη Βιονευρολογική έχουμε παρατηρήσει εκατοντάδες ασθενείς με αισθήματα πόνου ή με διάφορα επώδυνα σύνδρομα, τα οποία εμφανίζονται κάτω από ειδικές συνθήκες, καταστάσεις ή ακόμη και συναντήσεις.

Ο πόνος αντέχεται από ασθενή σε ασθενή με μια διαφορετική σκάλα, τελείως εξατομικευμένη. Είναι δυνατόν ψυχολογικοί παράγοντες να επηρεάζουν την αντίδραση στον πόνο.

Ο γιατρός πρέπει να αποκτήσει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπορεί, την εντύπωση ποιας σκάλας είναι η σχέση μεταξύ του παραπόνου που έχει ο ασθενής και της παθολογικότητας του συμπτώματος.

Ο τρόπος που αντιδρά, που μιλά, που κάθεται, που συνδιαλέγεται ή που αναμένει ή ακόμη και η αγωνία που παρουσιάζει είναι σοβαρά στοιχεία που μπορούν να αξιολογηθούν, προκείμενου να καταλάβει κανείς το επίπεδο σοβαρότητας του επώδυνου συμπτώματος ή συνδρόμου.

Βέβαια, η απόλυτη γνώση της κλινικής εικόνας, πέρα από την εμφάνιση του ασθενούς και την παρουσία του προβλήματος του στο γιατρό, είναι ένα κριτήριο που πρέπει να βρίσκει το γιατρό οργανωμένο και έτοιμο, προκειμένου να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει με ευκολία και όσο γίνεται με γρήγορη αντίδραση, διότι στην αντιμετώπιση του πόνου προέχει σαν στοιχείο η άμεση επέμβαση και «όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα».

Ο πόνος είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν ακόμη συμβεί στις ουσιώδες περιπτώσεις, προκειμένου να ελέγξουμε τις επιπλοκές εκείνες που προκαλούν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Οδική συμπεριφορά και πανικός
Οι άνθρωποι συχνά (κυρίως οι γυναίκες) κυριεύονται από στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Περισσότερα...



Μηνιγγιώματα και κληρονομικότητα
Έχουμε παρατηρήσει ότι τα μηνιγγιώματα είναι «όγκοι»-εκβλαστήσεις», κυρίως από την αραχνοειδή μήνιγγα του εγκεφάλου Περισσότερα...



Βλαβερές εμμονές και σκλήρυνση κατά πλάκας
Υπάρχει μια σοφή λαϊκή παροιμία που πρέπει να την ξέρει κάθε ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας: «στον άνθρωπο πρώτα βγαίνει το χούι και μετά η ψυχή» Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit