• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γιατί με την οσμή πολλές φορές χάνεται και η μνήμη;

Γιατί με την οσμή πολλές φορές χάνεται και η μνήμη;

Γιατί με την οσμή πολλές φορές χάνεται και η μνήμη;

Η οσμή είναι μια αισθητηριακή λειτουργία τόσο για την αντίληψη της μυρωδιάς, αλλά όσο και για τη λειτουργία της γεύσης. Ανάλογα με την ποικιλία συχνότητας και έντασης του οσμητικού ερεθίσματος, έχουμε και τα ανάλογα μνημονικά «αποτυπώματα».

Όταν για έναν οποιοδήποτε λόγο αρχίζει η οσμή και φθείρεται, δεν έχουμε την ποσότητα και ποιότητα ερεθισμού κάποιου κομματιού της μνήμης. Αυτό συνήθως συνοδεύεται στον εγκέφαλο από την απώλεια κάποιας πρωτεΐνης που ελαττώνει τη μνήμη. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, αρχίζει μια κυκλική φθορά και των δυο λειτουργιών.

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποια μνημονική απώλεια, χωρίς να υφίσταται και ανάλογη της οσμής. Έτσι θεωρητικά αν μπορούσαμε να αυξήσουμε την οσμητική ικανότητα, θα είχαμε αύξηση και της μνήμης.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

The value of neurophysiology examination in Multiple Sclerosis patients with Mental Disorders
It is well established that neurophysiological examinations as Visual Evoked Potential (VEPs), Brainstem and Auditory Evoked Potential (BAEPs), Somatosensory Evoked Potential (SEPs) and blink-Reflex not only have a known value for the detection of Multiple Sclerosis (MS) but they also offer a substantial contribution in monitoring the disease Περισσότερα...





Προέλευση του ιού Έμπολα
Ο ιός Έμπολα και κατ’ επέκταση η νόσος που προκύπτει προέρχεται από την Αφρική, συγκεκριμένα από το Κονγκό. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit