• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η έκρηξη βίας στη ζήλεια

Η έκρηξη βίας στη ζήλεια

Η έκρηξη βίας στη ζήλεια

Τακτικότατα βλέπουμε, ακούμε ή παρατηρούμε φαινόμενα βίας προς τρίτους όταν κάποιοι ζηλεύουν έντονα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις της εγκληματολογίας που αναφέρουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές παραβατικότητας και επιθετικής, σωματικής εκδήλωσης μετά από μια σκηνή ζήλειας.

Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μια σαφής διαταραχή του νευρικού τόξου μεταξύ αμυγδαλής και ιππόκαμπου και προμετωπιαίου λοβού. Πρόκειται ακριβώς για το τρίγωνο αυτό που είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να μπορεί τις εκδηλώσεις αυτές να τις αντιλαμβάνεται, να τις εκτιμά και να «αντιστέκεται» σε αυτές.

Ιδιαίτερα ο προμετωπιαίος λοβός είναι προκαθορισμένος να «ρεγουλάρει» την ένταση της συναισθηματικής αντίδρασης στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται η κινητική μορφή εκδήλωσης της ζήλειας κάτω από την ψυχική πίεση.

Ακόμα και σε νεαρά παιδιά που έντονα αντιμετωπίζουν το σύνδρομο της σχολικής βίας ή την παθολογική ανταγωνιστικότητα με ναρκισσιστικές τάσεις σε «εταιρικούς» χώρους, πρέπει να αποτελέσει ερέθισμα όλο αυτό για όλους τους ενδιαφερόμενους για μια εκτενή νευροψυχιατρική και νευροφυσιολογική εξέταση.

Αυτό ηρεμεί την ψυχή, δίνει δυνατότητες κατανόησης του προβλήματος και μπορεί να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο της ελάττωσης της καθημερινής έντασης και της ήρεμης ζωής.

Βέβαια, δεν είναι εύκολο να πείσει κάποιος τον άλλο να εξεταστεί λόγω των φαινόμενων ζήλειας ή ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει, όμως είναι δυνατόν σήμερα στον αιώνα της επικοινωνίας και της κατανάλωσης ο καθένας για τον εαυτό του να ενδιαφερθεί για αυτό και να καταφύγει στον ειδικό.

Όσο και αν ακούγεται «ξεπερασμένο» η ψυχανάλυση σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει, αν και απαιτεί χρόνο ή πολλές φορές συνδυασμό φαρμακευτής αγωγής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ανοιχτά μάτια και συνείδηση
Πάρα πολλές φορές σε γηραιότερους ασθενείς (άνω των εξήντα πέντε ετών) εδώ στη Βιονευρολογική, παρατηρούμε τακτικά έντονες διαταραχές της συνείδησης που πολλές από αυτές φαίνονται και στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα χωρίς αυτό να γίνεται κατανοητό. Περισσότερα...



Τα θετικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας
Όποιος έρχεται σε επαφή με πληθώρα σχιζοφρενικών ασθενών, θα διαπιστώσει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν τα θετικά συμπτώματα Περισσότερα...



Πρωτογενής αϋπνία (primary insomnia)
Οι περιπτώσεις που έχουμε πρωτογενή αϋπνία, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται στους ιατρικούς κύκλους, υπολογίζεται ότι είναι ένα ποσοστό περίπου 30 με 40 τοις εκατό των αϋπνιών. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit